mandag 17. juni 2013

Havregrøt med ulik smak og Hirsegrøt med Nektarin.

Gir dere aldri grøt? Dette spørsmålet får vi ofte, og det er jo kanskje ikke så rart med tanke på dette innlegget :) Men svaret er: jo vi gir grøt.  

Selv er både Lerke sin pappa og jeg veldig glad i havregrøt. Det er selvskreven frokost på fjelltur og vi har ofte havregrøt til frokost her hjemme, spesielt på høsten og vinteren. 

Grøt er en kjempe fin jernkilde og siden den kan varieres mye så erstatter den fint et brødmåltid innimellom.  

Under graviditeten var grøt min greie... i alle slags former, risengrynsgrøt noe som også resulterte i flere runder med riskrem til dessert dagen etter, semulegrynsgrøt, men helst havregrøt. Jeg spiste det til frokost store deler av graviditeten, og innimellom som kvelds eller dessert... Heldigvis ikke den værste dilla man kan ha.

Når vi lager havregrøt så er det oftest til alle tre. Etter at Lerke kom har vi begynt å tilsette litt forskjellig, for ulik smak og for å få litt ekstra vitaminer og jern. Våre favoritter er aprikosmos, appelsin (presser i noen båter appelsin) og Lerkes favoritt er pære. Hvis vi har myke pærer bare moser vi den grovt med gaffel, hvis den er hard rasper vi den. 
Vi lager havregrøt med vann og økologiske havregryn, dropper salt om vi skal om Lerke skal ha. Oppskrift står på pakken, så her lager du så mye du ønsker. Tilsett gjerne litt hirse i havregrøten for ekstra jern og variasjon.

Som variasjon:
Siden vi ikke gir så mye grøt så har vi stortsett holdt oss til Havre (mel og gryn) og hirse. Disse to er rike på jern og det er derfor vi bruker dem mest. Hirse er naturlig glutenfritt og derfor fin som startgrøt. Bland gjerne inn morsmelk i starten. Et annet tips til grøt er Biercher-musli - havregryn bløtlagt i jus.
Ellers er dette er en oppskrift som nylig har vært en stor suksess! Frisk og syrlig, med masse jern fra Hirse og havremel.

Sommergrøt med Nektarin:
3 ts Hirseflak
1 ts Havremel
1.5 dl vann
0.5 Nektarin uten skall

kok opp vann med hirse og havremel. La det putre i noen minutter, det blir tykkere jo lenger det står så her velger du selv konsistens.

Hvis nektarinen er myk så moser vi den bare i en skål med en gaffel. Hvis du ikke ønskel klumper eller nektarinen er har så kan den raspes. Tilsett grøten i nektarinmosen og bland. Vanligvis blir grøten såpass avkjølt av dette at den er spiseklar med det samme.

2 kommentarer:

  1. Mmmgrøt! Vi pleide å gi sånn type mat med to eller tre skjeer, på den måten kan man fylle en mens barnet spiser den andre. Hun ble veldig fort flink til å bruke skjeen, men det tok til hun var ca. 14-15 mnd før hun skjønte at man helst ikke må snu den opp-ned før den går i munnen! Fra 18 mnd har hun spist reliabelt med egen skje, men foretrekker fremdeles suppen øst over f.eks. pasta eller ris så det er lettere å spise.

    SvarSlett
  2. Kjempe god idè med flere skjeer!! Det fungerer ganske greit her også, men som hos dere så virker det som om skjeen alltid må snus på hodet :) Morsomt og litt frustrerende ;)

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...