torsdag 6. juni 2013

Hvorfor vi valgte babystyrt mattilvenning?

Som mange sikkert allerede har fått med seg så ble vi tipset om babystyrt mattilvenning fra vår familie i Australia. Vi hadde aldri hørt om dette og var ikke klar over at man fra starten av kunne gi barna den samme maten som vi spiser, med enkle moderasjoner (salt, sukker, sterke krydder). Her kommer litt mer om mine tanker bak og erfaringen så langt.

Vi er veldig begeistret for denne måten å innføre mat på. Mat er en stor interesse hos meg, både nå og før jeg ble mamma. Den maten jeg skriver om her på bloggen er den maten vi spiser i hverdagen. Jeg liker å lage mat fra bunnen av slik at jeg vet hva vi spiser. 

Maten vi lager er ingen fasit på hva som er det beste for barn. Det er ment som inspirasjon og tips fra meg som mamma. Jeg ønsker å dele våre erfaringer i håp om at kanskje flere familier og ikke minst barn vil ha glede av babystyrt mattilvenning. 

Tanken bak babystyrt mattilvenning generelt sett er at barnet får spise selv, når det selv er klar for det og at vi som foreldre gir dem TID. Hvilken mat man ønsker å gi, hvor store biter, hvor ofte og om man aldri skal mate med skje, eller kombinere er ting man selv bør erfare og komme frem til sammen med barnet sitt. Vi kan ha forestillinger og ønsker om hva vi vil, men det er ikke alltid de små møter oss der  -er min erfaring. Jeg justerer meg etter min datter og sammen finner vi fine løsninger på det meste.

De fordelene vi setter stor pris på med babystyrt mattilvenning:
Å ha vår datter ved bordet som en del av familiemåltidet er utrolig koselig. Hun kan ofte sitte ganske lenge sammen med oss og kose seg med maten. Nå er hun 9 mnd og hun gjenkjenner ting hun liker på bordet og viser begeistring over det. Hun liker nesten alt og er ivrig på å smake. Hun imiterer oss og spiser alltid best om vi spiser samtidig.

Det er viktig for oss er at måltider og mat skal forbindes med noe lystbetont og positivt. Vi ønsker også å la henne være selvregulert som ved amming, - vi ser når hun er forsynt og prøver ikke å dytte inn den siste ekstra skjeen. 

Å fremme matglede og råvarekunnskap: 
Å spise er ikke bare å dekke et fysiologisk behov. Mat er en sanseopplevelse! Måltidet er et meget viktig sosialt aspekt -det er kultur og sist men ikke minst - det kan være kunnskap  om mat og gode råvarer dersom man tilbyr barnet god, sunn, variert og hjemmelagd mat. Det blir gøy når hun selv skal være med å lage mat.

At vår datter får ta ting i sitt tempo på alle områder er det viktigste:
Det tar tid å lære seg nye ferdigheter, og det å gå fra å spise bare morsmelk til å spise fast føde er et stort skritt. Ved å la henne vente med å begynne å spise til hun selv er klar så føler vi at vi tar hensyn til hennes utvikling. 

Babystyrt mattilvenning - teori og praksis?
Vi er ikke opptatt av et rigid system der vi følger strenge regler. Vi prøver oss frem, i henhold til Helsedirektoratets anbefalinger om hva man bør unngå. Vi har allikevel valgt å ikke innføre bare en og en matvare da det vil ta en hel evighet før hun kan delta i våre måltider. Vi har ingen historie med hissige matallegrier i familien og har derfor valgt å gå raskere frem. Noen dager deltar vår datter aktivt i måltidene og spiser selv, mens hun noen dager ikke er spesielt interessert. Vi er heller ikke så redde for å gi henne med skje innimellom, når det blir mest naturlig. Hun har vist oss at hun er klar for mat ved å delta. Dersom vi har suppe til middag eller grøt til frokost gir vi henne med skje til hun klarer å manøvrere den selv. Noen ønsker ikke å mate i det hele tatt, det er også helt greit, så lenge barnet har det fint med dette.

Å lete etter alternative metoder?
Vi søker ikke etter alternative metoder eller måter å gjøre ting på for å være alternative. Vi begeistres generelt av teorier som vi syns fremmer vårt barns mulighet til å utvikle seg i sitt eget tempo. 
Noen ganger må man lete litt for å finne det man er ute etter, og ofte vet man ikke helt hva man leter etter før man finner det. For oss og vår datter er tilknytningsomsorg det rette. Babystyrt mattilvenning er en flott forlengelse av dette. Som førstegangsforeldre har vi etterhvert funnet våre favorittsteder å hente informasjon som er i tråd med vår måte å være foreldre på. Om du kjenner deg igjen i noe av dette så kan du følge linkene til: Lykkeligbarndom.no Babyledweaning.com Tilknytningsomsorg.no Tidforbarn.no

8 kommentarer:

  1. Jeg skriver under dobbelt på at BLW er utrolig kos. Selvsagt dømmer jeg ingen, men selvsagt dømmer jeg foreldre jeg ser på cafe som mater barn som ikke engang kan sitte med ubestemmelige ting fra boks eller glass. Hvor kos er det, liksom? Og utenom spising: Ingenting er mer kos enn sånn som i dag når vi gikk i butikken, og Bollen sitter på ryggen min og stryker meg på kinnet med en hånd som lukter ostesmørbrød :o) Fint at det finnes mennesker som er opptatt av mat, sånn at slike som meg slipper selv å finne på hva de skal spise hver dag :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjenner meg så godt igjen i beskrivelsen din av en liten hånd som lukter godt av mat :) Her i uka kunne pappaen luke seg frem til at vesla hadde spist jordbær på tur ! Søtere syn enn en 9 mnd gammel baby som sitter og spiser søte små bær skal man vel lete lenge etter? Smelter iallefall ett mammahjerte ;)

      Slett
  2. Så spennende tema. Dette er kanskje noe jeg må lære litt mer om :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja vi syns også det var så utrolig spennende da vi hørte om det! Veldig glad for at vi fikk muligheten til å la vesla spise selv, det oppleves som veldig naturlig hos oss nå :)

      God helg fra Silje

      Slett
  3. Kjempeglad at det er andre som er interessert i dette!! Når begynte dere å gi mat? Ventet dere til 6mnd? Føler hun er klar nå 5 mnd :-)

    SvarSlett
  4. Så gøy å høre fra andre mammaer som er interessert i det samme :) Vi nyter hvert ett måltid med vesla. I dag har vi hatt fredagslunsj på cafe i byen med svigerinne og niese på 11 mnd. De sitter begge til bords med oss og spiser brød, salat og pasta fra vår middag. Herlig, og alle fire syns det var topp å spise ute :)
    Anita Lunde, vi begynte å gi Lerke smaksprøver rundt 5 mnd, da hun begynte å ta tak i vår mat å smake selv når hun var nær nok. Men vi begynte ikke å tilby henne aktivt før litt etter 6 mnd. Hvis du føler at datteren din er klar nå så kan du nok prøve deg litt frem nå. Hun vil tydelig vise deg om hun er interessert og klar :)

    Lykke til fremover og god helg til dere alle! Ta kontakt om dere kommer over noen gode tips dere vil dele med oss :)

    Hilsen Silje

    SvarSlett
  5. Fant bloggen din via mammanett! Kjempefint med noen nye oppskrifter! Jeg var i utganspunktet litt skeptisk til BLW - tenkte at det kom til å ta vinter og vår før den lille greide å spise selv. Heldigvis tok lillebror skjea i egen hånd - han nektet å så og si å bli matet. Most brokkoli ble møtt med grimaser og misfornøyde grynt, og skjea ble veivet vekk. En hel, godt kokt brokkolibukett derimot, ble mottatt med stor entusiasme og apetitt! Nå er han 11 måneder, og spiser det meste selv, både grønsaker, fisk og kjøtt. Han er et matvrak, i motsetning til sin kresne storebror, som vi aldri har fått til å spise middag...

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei :) Så gøy å høre at det er flere med samme erfaring! Vet det er mange som har barn som ikke er særlig interessert i mat før de får lov å spise selv. Det er nok veldig mye mer spennende for de små å få prøve seg frem på denne måten :) Del gjerne dine egne favoritt oppskrifter - vi er alltid på jakt etter nye enkle retter i hverdagen!

      Hilsen Silje

      Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...