lørdag 27. april 2013

Babystyrt mattilvenning (litt om hva det går ut på?)


Babystyrt mattilvenning (Baby led weaning -Eng.) er en teori om innføring av fast føde hos babyer. Babystyrt mattilvenning lar barna selv få kontrollere matinntaket ved at de spiser selv, helt fra starten av innføringen av annen mat enn morsmelk.

Når er barnet klar for fast føde?
For at barnet skal få en naturlig interesse for mat er det viktig at de får være en del av familiens måltider allerede før de selv spiser.
Intensjonen ved Babystyrt mattilvenning er at man legger opp til en skreddersydd matinnføring som passer hvert enkelt barns personlige utvikling og tempo. De viser selv når de er klar. Barn lærer gjennom imitasjon, og vil ha stor glede av deltakelse i måltidene også før de selv spiser. Tanken er at man rundt 6 mnd alder kan legge frem mat foran barnet, og de vil vanligvis selv begynne å strekke seg etter den når de er klar. Mange starter med dette rundt 6 måneders alder, mens noen starter ved 5 måneder og andre venter lengre og starter først rundt 7-8 mnd. 

 WHO anbefaler fullamming til barnet er 6 måneder, og man anser også at fordøyelsen da er klar til å ta imot fast føde. Kan nok ses i sammenheng med at mange barn føler seg klar for mat rundt denne alderen?

Barna starter oftest med å bare smake/ slikke litt på maten, før de kommer i gang med selve spisingen. Man tilbyr barnet mat i stykker som de selv kan holde i hånden og spise/gnage på. ”hard” mat kokes slik at den kan tygges med bare gommer.

Med selvstyrt mating kan det ta tid før spisingen kommer i gang og man fortsetter derfor å amme barnet, mens barnet selv styrer tempoet for hvor mye det vil spise mat/ amme*.  Man tilbyr variert og god mat, og mat av høy kvalitet anbefales selvfølgelig (følg samme anbefalinger om matvarer som ellers ved innføring av mat) og man legger vekt på tekstur, lukt og farger. Tilby vann som drikke til maten.

Å spise er ikke bare for å overleve:
Å spise er en fantastisk sanseopplevelse for barnet, på mange flere områder enn bare smaken! Mange hevder at barn som får spise selv viser en mye større interesse for maten - og at de dermed liker flere typer mat. Dette kan ha sammenheng med at de får rom til å oppdage matvarer både i smak, farge, størrelse, tekstur og lukt. Moset mat har ikke de samme egenskapene. Når ikke alle matvarene er blandet sammen er det også enklere for barnet å velge ut de matvarene de liker.

Gi barnet tid til å ta det i sitt eget tempo
Ved at barnet selv styrer tempoet unngår man at barnet mates uten å være klar for det. Barn som mates med skje lærer seg etter en ”prøveperiode” å spise enten de er klar for det eller ikke. Dette kan ha negativ effekt på deres forhold til mat og spising. Med Babystyrt mattilvenning unngår man å misforstå om barnet er klar eller ikke. Man gir barnet tid til å lære seg ferdigheten det er å spise i sitt eget tempo og de vil ikke oppleve å bli presset inn i en "øve-situasjon" som mating med skje kan bære preg av.

Barna skal selv putte maten i munnen
Det er viktig at man gir barna tid til å bli klar. Dersom barnet ikke har god nok motorikk til å få maten opp og inn i munnen så er neppe motorikken som trengs for å tygge, og svelge heller på plass. Barnet skal kunne sitte oppreist i stol, på ett fang eller på gulvet når de spiser, og man putter aldri bitene inn i munnen på dem.

Setter de ikke maten i halsen?
Om man gir dem tid til å få ta det i sitt eget tempo så skal de etter teorien tygge maten, øve seg på å manøvrere den rundt i munnen og til sist svelge. Når de selv styrer matinntaket så har de visstnok bedre kontroll enn om man mater dem med moset mat før de egentlig er klar for det.
Og, hvis du lurer på om babyer uten tenner kan tygge ? Spør noen som har hatt fingeren i munnen til en baby.

God effekt på motorikken
Det er mye fomling, knepping av mat inni hendene og bom-treff på munnen i starten, men her går det fort unna. Det er utrolig å se hvilken effekt dette har på motorikken. Motivasjonen til barnet for å spise gjør at de raskt håndterer spisingen bedre og man kan se at teknikken bedres uke for uke.

Hva gjør man med mat som trenger å spises med skje? 
Da hjelper man barnet med skje, for å lære dem å selv spise med skje, gir dem suppe av kopp eller lar dem spise med noe de kan duppe oppi.

Les deg opp på gode tips og oppskrifter for å komme igang med Babystyrt mattilvenning før du starter og: IKKE LA BARNET SPISE ALENE!!

Og husk: Det finnes ingen fasit på hva som er den rette måten å få hver enkelt barn til å spise. La de små få prøve seg frem så finner dere veien sammen :)

Ha klar vaskebøtte og en hel haug tålmodighet. Dette kan ikke og skal ikke skyndes.

Lykke til fra Silje



*Jeg har ingen erfaring med Babystyrt mattilvenning for flaskebarn. Dette får vi komme tilbake til i eget innlegg, forhåpentligvis skrevet av noen med egen erfaring. Om du selv har erfaring med dette så ta gjerne kontakt.

2 kommentarer:

  1. Flott blogg! Har dere noe erfaring med babystyrt mattilvenning fra 4 måneders alder?

    SvarSlett
  2. Hei :) Takk for det! Vi har ikke noen erfaring med babystyrt fra 4 mnd alder, så her har jeg desverre lite å tilby... Hvis du går inn på facebooksiden vår så kan du spørre der inne om det er noen andre foreldre som har erfaring :)

    Hilsen fra oss

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...